Technisch materiaal
Hoe bepaal je de hoeveelheid technisch materiaal die nodig is voor een expeditie? Aantallen sneeuwankers, ijsschroeven, meters touw etc. Daarvoor is informatie nodig over de berg en de route. Maar wat als er nauwelijks op een berg wordt geklommen? En je het enige team bent? Dan zul je het zelf moeten inschatten en alles zelf moeten meesjouwen. De enige manier om de hoeveelheden goed te bepalen, was de oren van het hoofd vragen van expeditieleiders die eerder op de berg klommen. Zo heb ik diverse malen gemaild met Andreas Sippel (voorjaar 2003), Yves Raymaekers (voorjaar 2005) en Stefan Fritschl (najaar 2013). Er is sinds 2005 niet meer in het voorjaar geklommen op Gurla Mandhata, de meest recente najaarsexpeditie was de Oostenrijkse van 2013.
De gletsjer is in het voorjaar meer verijsd dan in het najaar, dus heb je meer vast touw en ijsschroeven nodig. Je wilt niet teveel meenemen, maar zeker niet te weinig. Al met al nemen we 600 meter vast touw mee, 40 sneeuwankers, 30 schroefkarabiners, 25 ijsschroeven en wat rotshaken. In het voorjaar zijn verder meer gapende gletsjerspleten te verwachten dan in het najaar. De winter is droger dan de zomer (de moesson schampt het Tibetaanse plateau) maar vooral de extreme winterstormen maken de gletsjer meer ‘aper’. De kernvraag voor ons: hoe is de situatie in het voorjaar geëvolueerd ten opzichte van tien jaar terug? Dat weten we dus niet. Stel dat er inmiddels gletsjerspleten zijn, die te breed zijn om overheen te springen? Voor de zekerheid nemen we daarom 2 ladders mee. En om ons te wapenen tegen een onverhoede val in een gletsjerspleet beschikken we straks ieder over een Mammut RescYou. We kenden het niet, maar testten het vandaag met schitterend paasweer in de tuin. Wat een geweldig apparaat, zoveel simpeler dan de traditionele gletsjerredding! Het weegt wel 400 gram, maar daar krijg je dus wel wat voor terug. Waarbij ik tegelijkertijd hoop dat het ding straks werkeloos aan onze gordel blijft hangen. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen.
No Comments